Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Comunicate de presa

UEFISCSU a incheiat cu succes primul eveniment din seria Dialogurile de la Bucuresti

UEFISCSU a incheiat cu succes primul eveniment din seria Dialogurile de la Bucuresti

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), prin proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”, a incheiat cu succes, vineri, 25 septembrie 2009, la Palatul Kretzulescu din Bucuresti, primul atelier de lucru colaborativ (mutual learning workshop) din cele zece de acelasi tip ce vor avea loc in cadrul Dialogurilor de la Bucuresti. 

Eveniment de talie internationala in beneficiul invatamantului superior din Romania, atelierul de lucru colaborativ (mutual learning workshop) a avut ca tema “Systems Thinking for Foresight: The Case of Romanian Higher Education System” (Gandire sistemica pentru Foresight: cazul sistemului de invatamant superior din Romania) si a reunit practicieni in studii prospective (foresight) din sase tari ale lumii, cu experienta in acest domeniu:
Denis Loveridge (Marea Britanie), Campbell Warden (Spania), Susana Elena-Perez (Spania), Riel Miller (Franta), Zoya Damianova (Bulgaria), Philine Warnke (Germania), Ozcan Saritas (Marea Britanie), Katja Pook (Germania), Lik Meng Lee (Malaezia) dar si specialisti romani in domeniul stiintelor educatiei si invatamantului superior precum: drd. Radu Gheorghiu, conf. Marian Zulean, prof.univ.dr. Cezar Scarlat, prof.univ.dr. Serban Agachi, drd. Dan Grosu, prof.univ.dr. Adrian Miroiu.


In cele doua zile de workshop s-au discutat si dezvoltat concepte fundamentale de foresight (studii prospective) precum si modalitatea in care acestea pot fi aplicate in exercitiul romanesc de foresight in domeniul educatiei superioare.


 La finalul evenimentului prof. dr. Ing. Adrian Curaj, Manager al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” a declarat:

„Am ajuns la finalul primului Dialog de la Bucuresti si sunt convins ca el a fost un real castig pentru toti participantii. Suntem la inceput de drum in dorinta noastra de a aseza Romania pe harta foresight-ului international. Mai avem pasi multi de facut pentru a crea si dezvolta in tara noastra capacitatea de a modela viitorul pentru a putea anticipa si gestiona cu eficienta evenimentele ce vor avea loc. Primul l-am facut astazi. E un drum lung si ambitios in care ne-am propus sa realizam cel mai extins exercitiu structurat de consultari din Europa privind dezvoltarea invatamantului superior in care vom include peste 10.000 de actori din sistemul de invatamant superior. Proiectul nostru este ambitios si de aceea experienta tarilor pe care le reprezentati ne este extrem de utila. Va multumesc pentru participare si imi exprim speranta ca veti fi partenerii nostri de dialog la Bucuresti.” 

Informatii suplimentare

„Dialogurile de la Bucuresti” reprezinta un concept care reuneste o serie de 10 evenimente de tip atelier de lucru colaborativ (mutual learning workshop), cu participarea specialistilor in studii prospective (foresight) din lume si a celor in invatamantul superior din Romania. Dialogurile de la Bucuresti isi propun sa devina un punct de reper pe harta foresight-ului international contribuind cu expertiza oferita la dezvoltarea capacitatii de analiza strategica si constructie de viziuni pe termen lung la nivelul actorilor din sistemul de invatamant superior. 

Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc are ca obiectiv crearea unor conditii favorabile pentru ca Invatamantul Superior Romanesc sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, in contextul globalizarii si schimbarii paradigmelor din invatamantul superior.

Unul dintre scopurile proiectului este dezvoltarea capacitatii de analiza strategica si constructie de viziuni pe termen lung la nivelul actorilor din sistemul de invatamant superior. In vederea acestei imbunatatiri a capacitatii de leadership, proiectul are in vedere consolidarea comunitatii romanesti de practicieni foresight (studii prospective) si integrarea sa in comunitatea internationala. Pentru aceasta se organizeaza la Bucuresti un set de 10 workshop-uri avand ca obiectiv dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight prin dialogul unor experti de marca pe plan international. 

Rezultatele fiecarui atelier vor fi incarcate pe o platforma online (FORwiki va fi disponibila din 2010) pentru utilizare ulterioara in exercitii de foresight. 

Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul dintre cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de CNCSIS, CNFIS si UEFISCSU si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. 

Misiunea UEFISCSU este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.


Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro

Data publicarii:

Arhiva

toate articolele