Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Comunicate de presa

Reprezentanti ai mediului universitar, de afaceri si societatii civile au elaborat prima forma a scenariilor pentru invatamantul superior romanesc la orizontul anului 2025

Reprezentanti ai mediului universitar, de afaceri si societatii civile au elaborat prima forma a scenariilor pentru invatamantul superior romanesc la orizontul anului 2025

In cadrul workshop-ului “Elaborarea scenariilor de succes pentru invatamantul superior romanesc la orizontul 2025” profesori universitari, reprezentanti ai Academiei Romane, rectori si decani din cele mai importante universitati din tara, reprezentanti ai mediului economic, ai societatii civile si ai asociatiilor studentesti au elaborat prima forma a scenariilor pentru invatamantul superior romanesc.

Cei peste 80 de participanti la eveniment au dezbatut, in plen si in sesiuni paralele felul in care va arata universitatea romaneasca, rolul si locul pe care il va avea aceasta in societatea cunoasterii si a creativitatii la orizontul de timp 2025.

Workshop-ul a beneficiat de suportul expertilor internationali in dezvoltare de scenarii: Campbell Warden (expert international, evaluator si trainer pentru UNESCO si United Nations Industrial - UNIDO), Ozcan Saritas (cercetator la Manchester Institute of Innovation Research si editor al revistei "Foresight"), Riel Miller (membru al consiliului de conducere a Association of Professional Futurists, precum si a World Futures Studies Federation), Lee Lik Meng (profesor asociat al University Science Malaysia), Philine Warnke (cercetator in cadrul Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research - ISI Germania).

Panelul 1, Universitatile si dezvoltarea capitalului uman, panel coordonat de prof. univ. dr. Ioan Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor, scenariul proiecteaza o universitate a vietii si a locurilor de munca. Misiunea universitatii este aceea de facilitator al unei educatii personalizate, adaptabile si generatoare de cunoastere pentru indivizi si colectivitate. Universitatea joaca un rol central in remodelarea economiei si societatii, este o usa deschisa de cunoastere si dezvoltare personala, actioneaza ca un broker al cunoasterii, ca un incubator de cunoastere la nivel mondial. Universitatea reprezinta o intreaga retea de scoli, programe educationale, companii. Procesul educational este modularizat pentru ca satisface cerinte multiple de dezvoltare personala, invatare si dezvoltare a carierei. Universitatea se caracterizeaza prin autonomie, grad ridicat de flexibilitate si adaptabilitate, certifica competente cheie si nu calificari, ofera diplome care certifica nivelurile de performanta atinse. Profesorii actioneaza ca facilitatori si mentori, asigurand oportunitati de cariera, stagii de practica in mediul de afaceri si cursuri de dezvoltare personala.

Panelul 2, Universitatea si cunoasterea, coordonat de prof. dr. ing. Anton Anton, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, a proiectat universitatea viitorului prin paradigma binomului universitate – cunoastere. A avut in vedere pozitionarea universitatii la locatia optima posibil intre universitatea ca organizatie non profit si universitatea marketizata integral, universitatea furnizoare de bunuri publice versus bunuri private, logica dublei spirale - educatie si munca, versus logica triplei sau multiplei spirale. „Am vrea sa credem ca vom contribui cu totii la un viitor despre care stim cu certitudine un singur lucru, ca nu va mai arata ca prezentul.” a aratat in prezentarea scenariului realizat de panelul Universitatea si cunoasterea, prof.univ. dr. Dumitru Miron

Panelul 3, Universitatea si mediul economic, coordonat de prof. dr. ing. Radu Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor, a construit universitatea viitorului sub metafora „Utopia academica”. La orizontul de timp 2025 invatamantul romanesc va fi o prioritate europeana, un invatamant recunoscut international datorita excelentei din cateva universitati. Va fi un invatamant capabil sa transforme cunoasterea, sa asigure bunastarea societatii prin bunastarea creata si sa asigure un standard minim de calitate pentru intregul demers universitar.

„Oceanul albastru” este metafora care a stat la baza constructiei scenariului privind invatamantul superior romanesc de catre Panelul 4, Universitatea si valorile sociale,  coordonat de prof. univ. dr. Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Metafora oceanului albastru este prezentata in lucrarea Blue Ocean Strategy si se refera la faptul ca desi competitia la nivel global este atat de mare incat toata lumea are senzatia ca nu exista suficient loc si atunci trebuie sa il inlature pe celalalt, in realitate toti pot coexista pentru ca e loc suficient pentru fiecare. Din aceasta perspectiva universitatea are o misiune si o viziune multidimensionala. Valorile sunt in centrul universitatii. Universitatea genereaza inovatie si inteligenta culturala si are o anumita luciditate in relatia cu problemele societatii. In 2025 vor exista mai multe modele care vor coexista:

Universitatea citadela, orientata spre cercetare, isi asuma explicit modelele, se bazeaza pe inovare teoretica si cercetare aplicata. E o universitate elitista si dezvolta standarde de calitate interna si se deosebeste de celelalte universitati prin competitie si e orientata catre nivelul global.

Universitatea conectata, sensibila la problemele regionale si globale, pune accent pe cercetarea cu deschidere sociala, isi asuma implicit valorile prin conectarea la mediul social si e orientata spre transferul de cunostinte.

Universitatea virtuala este o institutie vocationala care este adaptata regional, doreste sa ofere competente rapide pentru a se adapta la piata muncii, isi asuma rapid valorile si e orientata spre valorile comunitare. Standardele de calitate sunt dispuse de mediu. Are o capacitate mult mai mare de a reactiona la nevoie si mai putin pentru a reactiona singura.

“Workshop-ul de astazi este dovada faptului ca realitatea depaseste cu mult proiectia pe care noi am facut-o prin proiectul Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc. Sunt convins ca la finalul proiectului vom avea un document de viziune si un set de recomandari strategice care vor oferi cadrul in care universitatile romanesti se vor dezvolta. Universitatea romaneasca la orizontul de timp 2025 va fi proiectata prin demersul consultativ, colaborativ a peste 10.000 de cetateni romani iar elaborarea scenariilor inceputa in aceste zile va continua in luna ianuarie a anului viitor. ” a spus in incheierea evenimentului prof. univ. dr. Adrian Curaj, coordonatorul proiectului Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc.”

Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro

Data publicarii:

Arhiva

toate articolele